Što kada se počnete pitati je li vaš business promašaj? // by Barbara Maheshwari
24 August 2023 - IH Zagreb

Očekivanja

Maštali ste o tome da pokrenete svoju firmu…Godinama ste skupljali hrabrosti da se odvažite upustiti u poduzetništvo. Odlučili ste samouvjereno riskirati cijelu svoju životnu ušteđevinu…
Veselili ste se životu bez fiksnih radnih sati. Napokon nema živčanog šefa. Sami možete birati svoje klijente i suradnike. Zarađujete neograničene količine novca. Istinski uživate u svakoj minuti radnog dana. Svi su oduševljeni vašim proizvodom i kupci čekaju na listi čekanja da dođu na red, a vi s vašim zaposlenicima pijete šampanjac i slavite uspjehe!

Početnički uzlet. Ovako svaka nova poduzetnica koju poznajem zamišlja prvih par mjeseci života nakon što otvori firmu. Tako točno i izgleda početak poslovanja – ako ste Beyonce koja launcha svoju liniju šminke, ili ako vam je muž Christian Ronaldo. 

Stvarnost 

Za nas obične poduzetnice koje nemamo stotine novinara koji čekaju u našem dvorištu da saznaju što novo radimo – početak ipak izgleda malo drugačije.

Točno je da kada otvorimo svoju firmu ne radimo više od 9 do 5 – najčešće radimo 24/7 u početku.

Točno je da više nemamo živčanog šefa – najčešće mi postanemo ti živčani od svih obaveza.

Točno je da možemo birati svoje klijente – ali u početku većina nas uzima bilo kakve klijente koji će nam nešto platiti.

Točno je da smo sada otvorili firmu jer smo strastveni i najbolji u onome što radimo – ali dogodi se da većinu dana kao poduzetnice, sada trebamo raditi račune, čitati zakone, ispunjavati formulare, pričati s knjigovodstvom i zapravo nam ostane duplo manje vremena da radimo to zbog čega smo otvorili firmu.

Što ako nije to to?

Gotovo uvijek stvari  ne krenu od početka onako kako smo ih zamišljali. „Možda ja nešto radim krivo, možda je ideja bila loša, ili sam pogriješila sa strategijom.“ – kaze skoro svaka poduzetnica nakon prvih par mjeseci rada u svojoj firmi. 

Kako znati je li pokretanje ovog businessa bila greška? Trebaš li odustati?

Bit će puno izazova. Stvari koje nisi očekivala, ili potpuno nepredviđenih životnih okolnosti koje će ti se umiješati u poslovanje.

A ako se pitaš jesi li pogriješila, odgovor je vjerojatno jesi. Svi radimo puno grešaka kada pokrećemo firmu, i to je okej. 

Jesi li dovoljno uporna, tvrdoglava, snažna i odlučna u namjeri da te sve poteškoće ne navedu da odustaneš od svoje vizije? Jesi li dovoljno fleksibilna i kreativna da uvijek nađeš rješenja i da niti jedan problem ne postane veći od tebe? Ako je odgovor da – mislim da imaš poduzetnički DNK.

Nezamjenjivi su samo oni koji se stalno mijenjaju

Radila sam kao Startup Scout za akcelerator – u opisu posla mi je bilo pregledati tisuće pitch deckova, intervjuirati poduzetnike, i procijeniti koji će od tih startupova postati najuspješniji. 

U obzir bi uvijek uzela potencijal tržišta, kvalitetu proizvoda, inovativnost, kredibilitet tima, te brojke vezane za prihode. 

Kada bi na kraju godine uspoređivala poslovne rezultate ovih poduzeća, primijetila sam da je najveći utjecaj na uspješnost firme imala sposobnost poduzetnika da pivotira i da se neprestano prilagođava. 

Ne postoji poduzetnik koji je iz prve pogodio savršeni business i rekao to je to! Postoje samo poduzetnici koji su bili dovoljno snalažljivi i uporni da se stalno prilagođavaju i mijenjaju svoju firmu dok god ona ne postane veliki uspjeh.

Neki su kada je počela koronavirus odlučili odustati i okriviti nesretne okolnosti, a drugi su opet pronašli rješenje i brzo se snašli da primjerice organiziraju online konferencije iako su do tada imali iskustva samo s konferencijama uživo. 

Moja priča

Zaglavila sam u Indiji sa samo jednim ruksakom kada je počeo lock down i otkazali su se letovi. Imala sam svoj laptop i puno vremena na raspolaganju. Pokrenula sam Remote Bob – agenciju za virtualne asistente. 

Prvu godinu – sve sam radila sama, ukupni budget koji sam uložila u Remote Bob bio je 100 eura. Na Youtubu sam naučila kako da sama napravim web. Mislila sam da je ideja za virtualne asistente genijalna i da će kupci samo čekati u redu da nas angažiraju. Na kraju sam shvatila da ti naši idealni potencijalni kupci uopće ne znaju da mi postojimo. Glavni izazov je bio pronaći klijente, stvoriti kredibilitet, početi generirati prihode. Radila sam 12-15 sati dnevno besplatno, ujutro sam glumila stručnjaka za prodaju a popodne radila financije i administraciju. 

Drugu godinu – Dobili smo puno klijenata, i okupila sam par studenata da mi pomažu da ne radim više sve sama, ali se pojavio novi izazov – kako standardizirati da svaki virtualni asistent kvalitetno klijentu odradi posao. 

Treću godinu uspjeli smo standardizirati procese i napraviti odličan sistem kontrole kvalitete, ali shvatila sam da trebam još naučiti kako upravljati ljudima i timom. Prilagodila sam se, sada imamo fantastičan tim koji donosi vrhunske rezultate i sada idemo na idući izazov – digitalizirati firmu i širiti se globalno. 

Danas imam firmu u kojoj uživam raditi, imam tim kakav sam oduvijek htjela, i prihodi nam rastu iz godine u godinu. 

Samo ako budemo dovoljno hrabre i odvažne možemo si kreirati život i karijeru kakve smo oduvijek htjele!