Jesam li bila spremna da postanem poduzetnica // by Dorotea Devčić
24 August 2023 - IH Zagreb

Radite na svom radnom mjestu ili sjedite kod kuće, a ista se ideja neprestano vrti u vašem umu? Želja za pokretanjem vlastite tvrtke i biti svoj šef sve je snažnija. Na početku tu misao potiskujete – kako napustiti siguran posao, kako ostaviti malo dijete, kako preuzeti toliki rizik… No, ta misao postaje sve glasnija i ne možete je više ignorirati. Želite to, ali se plašite nepoznatog. Napustiti sve što poznajete i krenuti u potpuno novu avanturu čini se gotovo nemogućim. No, s druge strane, drugi ljudi to čine. Počinjete istraživati, ali već na prvom koraku se zaustavljate jer vas preplavljuje obilje informacija. Različiti poslovni modeli, zakoni, logistika, uredski prostor… Osjećate se nespremno, bez smjera. Kako započeti?

Onda primijetite kako umjesto pretrage po Facebooku, jutarnju kavu koristite za pregledavanje stranica vezanih uz poslovanje. Šetnja sa psom postaje vrijeme za razmišljanje o imenu tvrtke, dok pranje posuđa potiče razmišljanje o idealnim klijentima. Međutim, i dalje prevladava glasna misao – ja to ne mogu. Odlučujete podijeliti svoju ideju s bližnjima, koji vam ili objašnjavaju da je to ludo i da ne biste trebali to učiniti, ili vas podržavaju u potpunosti. Bez obzira na njihove reakcije, konačna odluka je na vama. Iako podrška olakšava, s vremenom shvaćate da svijet obiluje prilikama, poticajima i podrškom te da niste sami, samo do sada niste tražili na pravom mjestu.

I onda, napokon, dolazi taj dan kada predajete dokumente. Niste nikome rekli što ćete učiniti zbog straha od neuspjeha. Strah je sada intenzivniji nego ikad jer to više nije samo ideja – postala je stvarnost. Izazova je više nego ste mogli zamisliti. No, jednog dana se okrenete i uvidite koliki napredak ste postigli. Prije godinu dana to je bila neostvariva želja, a danas je stvarnost – živite svoj san. Savladali ste zakone, postavili granice i uspješno komunicirate s klijentima. Konačno ste svoj vlastiti šef.

Izazovi su prisutni na svakom koraku, život je prepun uspona i padova, no upravo je to ono što nas drži živima. Rizik može donijeti sve ili ništa, ali u svakom slučaju, bit ćete dobro.

Moja priča govori o tome kako sam se osjećala izgubljeno s 25 godina. Nisam voljela svoj posao, no trebala sam zarađivati za život. Svaki dan sam provodila osam sati u kompaniji gdje sam bila samo još jedan broj. Nakon radnog vremena, bila sam iscrpljena i prazna. Postavljala sam si pitanje za koga to sve radim i zašto. Što je smisao života ako se svodi na to da zarađujem za preživljavanje, čekam vikende i godišnji odmor?

Jednog dana, sasvim slučajno, rodila se ideja da iskoristim svoju kreativnost i ljubav prema životinjama te počnem proizvoditi opremu za pse. Malo je reći da nisam znala ništa o poslovanju, strojevima, dobavljačima, pa čak ni šivanju.

No, u samo šest mjeseci sam naučila sve što mi je bilo potrebno. Pronašla sam edukacije, poticaje i ljude koji su me podržavali. Rastem i učim svakodnevno, nema nikakvih ograničenja, napredak je u mojim rukama.

Sada živim život kojeg sam sanjala, iako nije lako. Ponekad radim više nego prije, ponekad uzmem slobodan dan usred tjedna. Imala sam grozne dane kada je trebalo izboriti se da se plate računi, ali bilo je i predivnih dana. Poduzetništvo mi je donijelo slobodu, a to je ono što svi želimo – slobodu donošenja odluka i slobodu uzimanja vremena kad nam je potrebno.

Nisam se osjećala spremnom ni za što, no da sam čekala taj trenutak “spremnosti”, nikada ne bih ni krenula. Shvatila sam da sam spremna za sve što dolazi, za svaku situaciju i izazov. Na kraju, možete uspjeti ili pasti, ali to nije bitno. Uvijek možete započeti iznova – nikada nije ni prerano ni prekasno.