Moje iskustvo mentorstva // by Jelena Skender
8 August 2023 - IH Zagreb

Prije godinu dana uključila sam se u zoom sastanak s Mariom iz Španjolske. U okviru moje prijave za the Break, fellowship program za poduzetnice iz Europe, trebala sam napraviti kratak intervju i prezentirati sebe i svoju viziju posla. Ovo mi je već bila jedna od desetak prijava za neki mentorski program koji sam željela polaziti kako bih unaprijedila svoje poslovanje. 

No, u ovoj je prijavi bilo nešto posebno i drugačije za mene. Cijelo sam vrijeme osjećala da je to moja priča. Znala sam da želim proći kroz ovaj proces jer je baš kao napisan za mene. 

Tijekom intervjua sam bila opuštena i uvjerena da kroz svo svoje poslovno iskustvo nisam niti neuspješna niti loša. Naučila sam već da su svaka putovanja drugačija i posebna. Ona opisuju putovanje pojedinca pa se ne bi smjela generalizirati. Zato kad me Maria pitala jesam li spremna, ja sam jasno i odlučno odgovorila da jesam! 

Jer u tom sam trenutku osvijestila kako baš jesam spremna. Sva moja mentorska putovanja do tada, sva iskustva kroz koja sam prošla na prethodnih 5 ili 6 različitih poduzetničkih škola, mentorskih projekata ili programa dovela su me do ove točke u kojoj se sada nalazim. Na prvim sam edukacijama svladavala potrebne poduzetničke vještine poput digitalnih vještina te osnova poduzetništva, kasnije sam razvijala svoje liderske sposobnosti a u jednom od meni najdražih, u organizaciji Impact Huba Zagreb sam do srži analizirala svoje poslovanje. 

Baš to zadnje, mentorstvo u sklopu programa Zalet za razvoj poduzetništva mi je donijelo potrebne alate i razmišljanje da tijekom Covid-a donesem tešku odluku o zatvaranju svog poslovanja. Da, bila je to teška, ali nužna odluka. Ta ista koja mi je “spasila” poslovanje, pomogla mi da preživim izazovne situacije pandemije te napravim zaokret u smjeru online razvoja posla. 

Jedno me mentorstvo, ono na kojem sam učila kako prezentirati svoju ideju potencijalnim investitorima kroz pitch prezentaciju odvelo do Grčke i to grada Thessalonikija. Povezala sam se s poduzetnicama iz cijele regije i stvorila jednu mrežu žena kojima se mogu javiti, komentirati s njima o trenutnim izazovima te razmijeniti izazove koja nas trenutno okružuju na Balkanu. 

Kroz sva sam mentorstva učila o razvoju svojih kreativnih vještina, o tome kako je poduzetništvo maraton i kako stalno rasteš i razvijaš se na tom osebujnom putovanju. Razne metode istraživanja tržišta, razumijevanja svojih kupaca, analiziranja i učenja o financijskoj pismenosti dovela su me korak po korak prema svjesnom i odgovornom poduzetništvu i to kao voditelja ili lidera, nikako šefa. Znam da ću na ovom putovanju poduzetništva biti još dugo a sve su ovo karakteristike koje će mi na tom putovanju itekako trebati. To je nekako smjer u kojem lideri novog doba idu. Idu prvi, pokazuju put, stvaraju svoje vrijednosti i način na koji vode svoj posao uz uvažavanje i uključivanje zajednice na obostranu vrijednost i zadovoljstvo.  

Svakog prvog četvrtka u mjesecu priključujem se Zoom sastanku. Nekad nas bude tri, nekad dvije, a nekad pet. Nikad nismo bile sve, no to nam ne smeta. Tko može dođe, a ako nitko nije u mogućnosti, prebacujemo sastanak na drugi tjedan. Vrlo smo prisutne u ovoj našoj grupi koja nam služi da si prenesemo ono što nam je na duši. Ponekad je vezano za posao, ponekad za privatni život. Upravo čekamo prvu bebu, useljenje i zajednički život, rezultate Erasmus+ projekta, pokretanje Inspiring girls x Croatia te premijeru dokumentarca na Netflixu. 

Naša mala, ali snažna zajednica iz cijele Europe stvorena na Kanarima u sklopu fellowship programa the Break znači mi podršku da na ovom svijetu jedino što trebaš je biti ti. Uvjerena sam da će CAPSULE program za mnoge od vas koje čitate ovaj blog, biti isto tako jedna inspirativna, ali i konkretna prilika da se povežete u zajednice potpore i učinite svoje poduzetničko putovanje bogatijim, ugodnijim i ljepšim 🙂

Jelena Skender